Om zo lang mogelijk van de tuin te genieten is het een must om een paar mooie voorjaarsbloeiers te hebben. Voor degene die geen zin hebben om in de kou van het vroege voorjaar violen of bloembollen te planten zijn er gelukkig de vaste voorjaarsbloeiers.

Magnolia

Magnolia’s zijn een van de eerste bomen die gaan bloeien. Bij de toverachtige bloemen die iets weghebben van tulpen blijft menigeen even stilstaan om van deze pracht te genieten. Ze zijn in allerlei kleuren, maten en bloeiwijzen verkrijgbaar. Mijn favoriet is toch wel de Magnolia ‘Galaxy’ (zie foto) deze boom kan tot 7 meter hoog groeien en bloeit in mei. Plant Magnolia’s op een beschutte, zonnige standplaats op een frisse en goed doorlatende bodem. De bodem mag niet kalkrijk zijn.

Skimmia

Een voorjaarsbloeier waar je het hele jaar plezier van hebt is de Skimmia. Een bladhoudende heester. De Skimmia maakt in de winter de knoppen aan voor zijn heerlijk geurende bloemen in het voorjaar en in de zomer veranderen deze bloemen in trossen besjes. Kortom altijd een lust voor het oog. Bovendien wordt deze plant niet hoger dan 80-100cm dus in iedere tuin te verwerken. Zet de Skimmia op een schaduwrijke plek en strooi in het voorjaar wat koemestkorrels om de voet van de plant.

Clematis

Clematis is in allerlei kleuren, maten, bloemtypes en bloeiperiodes te krijgen. De mooiste voorjaarsbloeier is voor Kimmik echter de Clematis Armandii, ook wel bekend als Bosrank. Niet alleen geeft deze Clematis een overdadige bloemenpracht in het vroege voorjaar, de plant blijft ook nog eens de gehele winter groen. Zet de clematis bij het inplanten iets dieper (drie knopen) in humusrijke grond. De Clematis is namelijk gevoelig voor de verwelkingsziekte. Hij doet het goed op een schaduwrijke plek.

Wildemanskruid

De plant behoort tot de familie van de ranonkelachtigen en bloeit van april tot in mei. Tijdens de bloei is de zijdeachtige beharing op stengel en de omwindselbladen goed te zien. Het gewone blad komt pas na de bloei te voorschijn.
Let op de plant is giftig dus buiten het bereik van kinderen houden. Kalk in de grond is een absolute voorwaarde voor het slagen van wildemanskruid in de tuin. Geef de plant bovendien een zonrijke plaats.

Met deze toppers in de tuin kan het genieten beginnen. Laat uiteraard nog wel wat plek over voor de zomer- en najaarsbloeiers, die komen terug in de volgende nieuwsbrieven.