Landelijke NVM open huizen dag: 27 maart 2010

Zaterdag 27 maart is het weer zover: de landelijke NVM open huizen dag. Hieraan doen ook woningen mee van makelaars welke niet zijn aangesloten bij de NVM, dus er is weer een groot aanbod om te bekijken. In oktober 2009 deden ruim 45.000 woningen mee aan deze dag en trokken de woning circa 130.000 bezoekers. Gemiddeld kreeg een woning 3 bezoekers. Deze dag is de manier om als potentiële koper, zonder afspraak meerdere woning welke op het verlanglijstje staan te bekijken. Mocht je nou je droomhuis zijn tegengekomen en je eigen aankoopmakelaar mee willen nemen, neem dan eens een kijkje op de site van Mevrouw de Aankoopmakelaar

Koopsubsidie pot is bijna leeg

Voor de starters op de woningmarkt is de koopsubsidie een zeer prettig extra steuntje in de rug maar daar gaat mei dit jaar helaas verandering in komen. Want de verantwoordelijke minister – Eberhard van der Laan – heeft aangekondigd dat het potje eind mei 2010 leeg zal zijn. Terwijl de regeling eigenlijk tot eind 2012 zou doorlopen. Senternovem – de organisatie welke de subsidieaanvragen beoordeelt – ontvangt zo’n 400 aanvragen per week. Het gereserveerde potje is dus snel gegaan. Wil je of ken je iemand die hiervan gebruik wil maken dan is het zaak dit spoedig bij de hyptheekadviseur kenbaar te maken, aangezien de verwerking van de aanvraag circa 8 weken in beslag neemt.

Energielabel: weinig animo

Ondanks de verplichting lijkt er weinig animo te zijn onder de huizenkopers om tijdens de onderhandelingen het energielabel af te dwingen. Ook de huizenbezitters laten dit label links liggen omdat er geen boete op staat als het energielabel niet wordt aangeschaft. Daarnaast vinden beide partijen vaak de kosten te hoog voor het laten opmaken van zo’n energielabel. Slechts 1 op de 8 woningen welke in 2009 verkocht werden hadden een energielabel. Maar dit label geeft je als koper van een huis wel een goed beeld van de zuinigheid (of niet) van de toekomstige woning en een advies hoe je dit kunt verbeteren.